Privacy Policy

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

A. Introduction

Chooi & Company (“Firm“) is committed to the protection of your personal data in and outside of Malaysia. This personal data protection notice (“Notice“) explains the collection, processing, storing and disclosure of your personal data pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”).

By visiting our website or by interacting with us or by providing your personal data to us, you are deemed to have read and consent to the using, collecting, processing and storing of your personal data in the manner described in this Notice by the Firm or on behalf of the Firm.

Kindly note that the Firm reserves the right to change, amend and/or vary this Notice at any time. You are advised to check this Notice on our website from time to time for amendments or updates. By continuing to communicate with the Firm, you signify your acceptance to such amendments and updates. 

B. Collection of Personal Data
  1. The Firm will collect your personal data upon and throughout the course of your dealings with the Firm including, but not limited to:-
    1. Your personal details, including details relating to other person(s) who may be identified from your details provided to us, such as name, identity card number, age, nationality, contact number, residential address, e-mail address, birth date, gender, occupation, designation, bank account details and information of spouse/ children; 
    2. Any sensitive personal data which may include but not limited to medical conditions and medication taken by you (where applicable); 
    3. Details of any person(s) identifiable from your personal data; and/or 
    4. Other information from which you are identifiable from.

(Collectively referred to as “Personal Data“)

  1. In addition to the Personal Data you provide to the Firm directly, the Firm may also collect your Personal Data from a variety of other sources, including without limitation at any events organised by the Firm and/or from the cookies used on the Firm’s website.
  2. Where you have provided Personal Data of another individual (“Third Party“), you must ensure that you have informed the Third Party that you are providing the Third Party’s Personal Data to us, and have obtained the Third Party’s consent to do so.
  3. Kindly note that it would be obligatory for you to provide us with the abovementioned Personal Data for us to fulfil the purposes as provided for in Paragraph 5.
C. Purposes
  1. Personal Data collected by the Firm may be used for, but not limited to the following purposes:-
    1. Providing legal services to you or responding to any query from you and/or your representative;
    2. The Firm’s internal record keeping; 
    3. The Firm’s internal investigations;
    4. Communicating with you; 
    5. Taxation and/or auditing purposes;
    6. Conducting events and programmes, client promotional activities, marketing, promotional and client profiling activities in connection with our services; 
    7. Sending material such as newsletters, articles and other updates; 
    8. For the exercise of any functions conferred or obligation imposed on any person by law and/or towards the administration of justice; and/or
    9. For any purpose incidental, ancillary or in furtherance to the abovementioned purposes.

(collectively referred to as “Purposes”)

If you do not consent to the Firm processing your Personal Data or the Personal Data of any person which may be identified from the Personal Data provided to the Firm for any of the Purposes listed in this Notice, please notify the Firm using the contact details stated in Section H below.

D. Disclosure to Third Parties
  1. If and when necessary, your Personal Data may be disclosed to the following third-parties:-
    1. External professional advisors, auditors, service & product providers and subcontractors;
    2. Governmental departments and authorities;
    3. Insurance agents or companies;
    4. Banks and financial institutions;
    5. Law firms or providers of corporate advisory services or due diligence services in connection with due diligence exercises that may be carried out by the Firm; and/or
    6. Any assignee or transferee (whether actual or prospective) to facilitate any transactions involving the Firm.
E. Security of Personal Data
  1. The Firm’s main data server is located in Malaysia. In the event that your Personal Data is transferred to a location outside of Malaysia, the Firm ensures that confidentiality safeguards have been put in place to ensure your rights to personal data protection remains unaffected. Where we consider it necessary or appropriate for the purposes of data storage or processing or providing any service or deliverable on our behalf to you, we may transfer Personal Data to a third-party service or product providers within or outside the country in which we are established, under conditions of confidentiality and similar levels of security safeguards.
F. Access and Correction
  1. The Personal Data must be accurate, complete, not misleading and kept up-to-date. Should you be made aware of any inaccurate, incomplete or misleading Personal Data or where the Personal Data provided to the Firm earlier have become incorrect or out of date, kindly notify the Firm at the details provided for in paragraph 11.
  2. Except as provided by law, you have the right to request access and correct your Personal Data. Such request however, may be subject to the requirements in the Act.
G. Retention Standard
  1. Any Personal Data shall not be kept longer than is necessary for the fulfilment of the Purposes mentioned in this Notice. The Firm shall undertake to ensure that all Personal Data is destroyed or permanently deleted if it is no longer required for the Purposes for which it was to be processed.
H. Inquiries
  1. For all further queries, complaints or request(s), kindly attention them to the following person:-

Janet Chai
Partner

janetchai@chooi.com.my

Tel. No.: +603 2055 3926
Fax No.: +603 2055 3880

NOTIS PERLINDUNGAN PERIBADI

A. Pengenalan

Chooi & Company (“Firma”) adalah komited terhadap perlindungan Data Peribadi anda di dalam dan di luar Malaysia. Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis”) menerangkan tentang pengumpulan, penyimpanan, pemprosesan dan pendedahan Data Peribadi anda menurut Akta Perlindungan Peribadi 2010 (“Akta”).

Dengan melawat laman web kami atau berinteraksi dengan kami atau dengan memberikan data peribadi kepada kami, anda dianggap sebagai telah membaca dan membenarkan kami menggunakan, mengumpul, memproses dan menyimpan data peribadi anda dalam cara yang diperihalkan dalam Notis ini.

Sila ambil perhatian bahawa Firma berhak untuk menukar, meminda dan/atau mengubah Notis ini pada bila-bila masa. Anda dinasihati untuk memeriksa Notis ini daripada laman web kami dari semasa ke semasa untuk pindaan atau apa-apa kemaskini. Dengan meneruskan komunikasi dengan Firma, anda mengakui bahawa anda telah menerima pindaan dan apa-apa kemaskini tersebut.

B. Pengumpulan Data Peribadi
  1. Firma akan mengumpul data peribadi anda apabila dan sepanjang urusan anda dengan Firma termasuk, tetapi tidak terhad kepada:-
    1. Butir-butir peribadi anda, termasuk butir-butir berkaitan dengan orang lain yang mungkin dikenalpasti daripada data peribadi anda yang diberikan kepada kami, seperti nama, nombor kad pengenalan, umur, kewarganegaraan, nombor hubungan, alamat kediaman, alamat e-mel, tarikh lahir, jantina, pekerjaan, jawatan, butiran akaun bank dan maklumat pasangan / anak;
    2. Sebarang data peribadi sensitif yang mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada keadaan kesihatan dan ubat-ubatan yang diambil oleh anda (dimana berkenaan);
    3. Butir-butir mana-mana orang yang boleh dikenal pasti daripada data peribadi anda; dan/atau
    4. Lain-lain maklumat dari mana anda boleh dikenalpasti.

(secara kolektifnya dirujuk sebagai “Data Peribadi“)

  1. Sebagai tambahan kepada Data Peribadi yang anda berikan kepada Firma secara langsung, Firma juga boleh mengumpul Data Peribadi anda dari pelbagai sumber lain, termasuk tanpa batasan pada sebarang acara yang dianjurkan oleh Firma dan / atau dari cookies yang digunakan di laman web Firma.
  2. Jika anda telah memberikan data peribadi individu yang lain (“Pihak Ketiga“), anda mesti memastikan bahawa anda telah memaklumkan kepada Pihak Ketiga bahawa anda membekalkan data peribadi Pihak Ketiga kepada Firma dan telah mendapatkan kebenaran Pihak Ketiga tersebut.
  3. Sila ambil perhatian bahawa adalah merupakan kewajipan kamu untuk memberikan Data Peribadi yang disebutkan di atas kepada Firma untuk membolehkan Firma memenuhi tujuan-tujuan sepertimana yang diperuntukkan dalam Perenggan 5.
C. Tujuan-tujuan
  1. Data Peribadi yang dikumpulkan oleh Firma boleh digunakan untuk, tetapi tidak terhad kepada tujuan-tujuan seperti berikut:-
    1. Memberi perkhidmatan undang-undang kepada anda atau membalas sebarang pertanyaan oleh anda dan/atau wakil anda;
    2. Penyimpaan rekod dalaman Firma;
    3. Siasatan dalaman Firma;
    4. Berkomunikasi dengan anda;
    5. Pencukaian dan/atau tujuan pengauditan; 
    6. Menjalankan acara dan program, aktiviti promosi pelanggan, pemasaran, promosi dan aktiviti profil pelanggan yang berkaitan dengan perkhidmatan kami;
    7. Mengirim bahan seperti surat berita, artikel dan kemaskini lain;
    8. Untuk menjalankan apa-apa fungsi atau obligasi yang dikenakan keatas mana-mana orang oleh undang-undang dan/atau untuk pentadbiran keadilan; dan/atau
    9. Untuk apa-apa tujuan yang bersampingan dengan, sampingan kepada atau lanjutan kepada tujuan-tujuan yang disebutkan di atas.

(secara kolektifhya dirujuk sebagai “Tujuan-tujuan“)

Sekiranya anda tidak membenarkan Firma memproses Data Peribadi anda atau Data Peribadi mana-mana orang yang mungkin dikenalpasti daripada Data Peribadi yang diberikan kepada Firma untuk sebarang Tujuan-tujuan yang disenaraikan dalam Notis ini, sila memaklumkan kepada Firma menggunakan butir-butir hubungan yang dinyatakan dalam Seksyen H di bawah.

D. Pendedahan kepada Pihak-pihak Ketiga
  1. Jika dan apabila perlu, Data Peribadi kamu boleh didedahkan kepada pihak-pihak ketiga seperti berikut:
    1. Penasihat-penasihat professional luaran, juruaudit-juruaudit, pembekal perkhidmatan & produk dan subkontraktor-subkontraktor;
    2. Jabatan-jabatan dan pihak-pihak berkuasa Kerajaan;
    3. Egen-egen atau syarikat-syarikat insurans;
    4. Bank-bank dan institusi-institusi kewangan;
    5. Firma-firma guaman atau pemberi khidmat nasihat korporat atau khidmat usaha wajar (due diligence) yang berhubungan dengan usaha wajar yang akan dijalankan oleh Firma; dan/atau
    6. Mana-mana pemegang serah hak atau penerima pindahan (sama ada yang sebenar atau bakal) bagi memudahkan urus niaga yang melibatkan Firma.
E. Keselamatan Data Peribadi
  1. Firma mempunyai server data utama (main data server) di Malaysia. Sekiranya Data Peribadi anda dipindahkan ke suatu tempat di luar Malaysia, Firma memastikan bahawa perlindungan kerahsiaan telah pun disediakan bagi memastikan hak anda kepada perlindungan data peribadi tidak terjejas. Dimana kami menganggap bahawa adalah perlu atau sesuai untuk tujuan-tujuan penyimpanan atau pemprosesan atau pemberian sebarang perkhidmatan atau penghantaran bagi pihak kami kepada anda, kami boleh memindahkan Data Peribadi kepada suatu penyedia perkhidmatan atau pembekal produk pihak ketiga di dalam atau di luar negara dimana kami ditubuhkan, di bawah syarat-syarat kerahsiaan dengan tahap perlindungan keselamatan yang serupa.
F. Akses dan Pembetulan
  1. Data Peribadi tersebut mesti tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan sentiasa dikemaskini. Sekiranya anda mendapat tahu tentang apa-apa Data Peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap atau mengelirukan atau jika Data Peribadi yang diberikan kepada Firma tersebut sebelum ini telah menjadi tidak tepat, sila memberitahu Firma tersebut di butir-butir yang diperuntukkan dalam perenggan 11.
  2. Kecuali sebagaimana yang diperuntukkan oleh undang-undang, anda berhak untuk membuat permintaan untuk mengakses dan membetulkan Data Peribadi anda. Walaubagaimanapun, permintaan tersebut adalah tertakhluk kepada keperluan-keperluan dalam Akta.
G. Pengekalan Piawaian
  1. Mana-mana Data Peribadi tidak boleh disimpan lebih lama daripada yang diperlukan untuk memenuhi Tujuan-tujuan yang disebutkan dalam Notis ini. Firma mengakujanji untuk memastikan supaya semua Data Peribadi dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal jika ianya tidak lagi diperlukan untuk Tujuan-tujuan Data Peribadi itu diproses.
H. Pertanyaan-pertanyaan
  1. Untuk semua pertanyaan, aduan atau permintaan, sila membawa perhatian kepada:-

Janet Chai
Rakan Kongsi

janetchai@chooi.com.my

No. Tel.: +603 2055 3926
No. Faks: +603 2055 3880